בני בנימין היו כאן
משך הפעילות: 3 שעות
בני בנימין היו הדור הראשון, ילדי המושבות שנוסדו בעלייה הראשונה. היתה זו קבוצה פורצת דרך בהשקפתה האידיאולוגית שהלכה כנגד הזרם, בהתנהלות הכלכלית
שלה ובעיקר ברוח היזמית והרעיונית שהובילה. חרף היותם קבוצה קטנה, שלא זכתה לפרגון, עזרה ומימון מהמוסדות המיישבים, השאירו בני בנימין חותם בנוף ההתיישבותי והקימו את הרצליה, נתניה ואבן יהודה. בתכנית ייחודית זו יכירו התלמידים את פועלם והשפעתם על חיינו כאן בהווה.
יעדי התכנית
הזדהות עם ערכי החלוציות וחיבורם להווה - עצמאות, חדשנות, יוזמה, עשייה – כל אחד יכול אז וגם היום.
פתיחה
נתחיל את היום בבריכת המים ברחוב בני בנימין עם איש עדות שיספר על פועלם ועל בתי המגורים של הקבוצה.
מהלך
במהלך היום התלמידים משתתפים בשתי פעילויות חווייתיות:
1. הקרנת סרטון אנימציה המסתיים בהזמנה למשחק חידות חווייתי בן מספר תחנות.
2. משחק חוויתי במהלכו יחפשו המבקרים רמזים לכך ש"בני בנימין היו כאן". כל תחנה תוביל לחפץ/ תמונה/קטע אודיו במוזיאון, שיסומנו בסמל בני בנימין.
סיום
בסיום הביקור יקבל כל תלמיד דיסקית אותה יתבקש לתלות על לוח ליד הערך אליו התחבר במהלך הביקור. לאחר מכן יתבצע סיכום וצילום כיתתי ליד מפת הערכים.
ילדות הרצליינית
משך הפעילות: 3 שעות
התוכנית תאפשר לתלמידים להכיר ולפגוש את סיפור ילדותם של ילדי המושבה הרצליה טרם הקמת המדינה במציאות חיים שאפשרה חופש והנאה לצד אחריות ושותפות בהקמתה של המושבה. התלמידים יבצעו בהצלחה סדרה של משימות שבסופם יקבל כל ילד "תעודת הרצלייני" אישית.
יעדי התכנית
התנסות בהרפתקאות ילדות המאפיינות את החיים בתקופת המושבה הרצליה לפני קום המדינה והזדהות עם ערכי ההתגייסות למען הכלל.
פתיחה
נתחיל את היום במפגש עם איש עדות המציג לתלמידים את סיפורי ילדותו באמצעות צילומים מאלבומו האישי תוך תיאור מאפייני התקופה טרום הקמת המדינה.
מהלך
במהלך היום התלמידים משתתפים בשתי פעילויות חווייתיות:
1. התנסות במשחקי ילדות מאותם השנים כחלק ממפגש עם שגרת יומם של נעמי ואורי ילדי המושבה. נקרא מתוך יומנים ומכתבי הילדים אודות סיפור המסע לארץ ישראל ונארוז לתוך מזוודת מסע אותנטית את החפצים הנחוצים לעלייה לארץ ישראל.
2. חיפוש סליק סודי במוזיאון דרך רמזים וחידות, ופיענוח שפת איתות – סמפור, כחלק ממשימות העוסקות בסיפורו של ארגון ההגנה ופועלו במפעל ההעפלה.
סיום
בסיום היום התלמידים ישתפו את חוויותיהם, ייערך דיון השוואה בין ילדותם של צעירי המושבה לילדותם כיום. נחלק שי דפים ליצירת משחק "קווה קווה" של פעם המוכר לתלמידים עד היום.
ארץ חפץ
משך הפעילות: 3 שעות
מאחורי כל חפץ ישן מסתתר סיפור. סיפורו של המקום בו נמצא, האנשים הקשורים בו, או המשפחה אשר בחרה לשמר אותו למען הדורות הבאים.
יעדי התכנית
יצירת הזדהות רגשית עם הסיפור המשפחתי האישי והבנת היכולת לספר סיפור היסטורי אישי ולאומי דרך חפצים.
פתיחה
נתחיל את היום בסרטון אודות המיזם הייחודי "ארץ חפץ" ונדון בחשיבות שיש לשימור חפצים הסטורים. לאחר מכן נפגוש אספן חפצים שיספר את סיפורו המרתק ויציג בפני הילדים חפצים ייחודיים המהווים חלק מסיפור חייו.
מהלך
במהלך היום התלמידים משתתפים בשתי פעילויות חווייתיות:
1. משחק חיפוש וזיהוי חפצים של פעם מהתצוגה באמצעות סרטון אנימציה קצר. במהלך המשחק נכיר את החפצים ואת הסיפור העומד מאחוריהם.
2. משימת חקר חפצים בהתאם למתודת "כרטיס פריט" והבניית הסיפור ההיסטורי-משפחתי.
סיום
בסיום הביקור ניצור תערוכת כיתתית בה יציגו התלמידים את החפצים האישיים ויספרו את סיפורם.
ממושבה לעיר
משך הפעילות: 3 שעות
תוכנית הדגל הוותיקה והאהובה של בית ראשונים הסוקרת את מפעלם המפואר של המייסדים. תחילתה מיום העלייה על הקרקע של שבעת החלוצים בשנת 1924 ותהליך צמיחתם לכדי עשרים ושניים אלף בשנת 1960 עת הפיכתה לעיר.
יעדי התוכנית
הכרות עם סיפור הקמתה של הרצליה, החל מפועלם של המתיישבים הראשונים, דרך היותה מושבה חקלאית טובלת פרדסים ועד הפיכתה לעיר מרכזית ושוקקת חיים.
פתיחה
נתחיל את היום בצריף הראשונים במפגש עם איש עדות יליד הרצליה. במפגש ישמעו התלמידים סיפור חיים אישי משנותיה הראשונות של המושבה מפי איש עדות יליד העיר, ויכירו את מאפייני חיי היום יום באמצעות אוסף חפצים הסטורים ייחודי.
מהלך
במהלך היום התלמידים ישתתפו בשתי פעילויות חווייתיות:
1. הקמת דגם מיניאטורי של הרצליה - המושבה החקלאית, כתוצר לפעולת חקר שיעשו התלמידים אודות מפעליהם של המתיישבים הראשונים.
2. משחק "סולמות וחבלים" העוסק במאפייני החיים בעיר הרצליה, זאת לאחר דיון המתייחס להפיכתה של המושבה לעיר.
סיום
לסיום הביקור נצפה בסרטון היסטורי מסכם אודות המושבה ונחלק שי ערכה ליצירת דגם "ישן מול חדש" להמשך פעילות בכיתה.